Majke ti, je l’ ta liposukcijska dijeta stvarno radi?

Tićo, majke ti, je l’ ona tvoja liposukcijska dijeta stvarno radi ili je to samo neka fora?

Stvarno radi. Zato što nije dijeta.
Bar ne u onom smislu, u kom naš narod taj izraz najčešće koristi, pošto je to kod nas otprilike sinonim za: “Jaaao, ne pitaj me ništa, na dijeti sam, bukvalno razmišljam dubijem nekog, ma ne pa ja ću umreti gladna i debela.”
E, onda malo kukamo, vapimo za otvorenom sezonom krsnih slava, pa da izgovorimo onu čuvenu: “Dosta sam gladovao, sad mogu da se nagradim.”

E, pa ne mora to tako da ide.

Od viška glava (ne) boli

Ne samo da ranije nikada nisam imala viška kilograma, nego baš suprotno: bila sam kao čačkalica, u školi su me zvali “žirafa”, jer sam visoka i mršava.

Ni kasnije nisam imala problema sa gojaznošću sve dok nisam ostala u drugom stanju, a zajedno sa drugim stanjem tela došlo je i drugo stanje uma, u kom je bilo skroz okej da pojedem teglu Nutele dnevno. Da. Teglu. Celu. Dnevno.

Tegla po tegla, plus sve što uz trudnoću ide – dođe se lako do 45kg viška. U naredne četiri godine sam skinula 35kg, ali nikako mi nije polazilo za rukom da se otarasim preostalih 10kg.

E, sad je dosta

I pored toga što, još od tog najdivnijeg 5. februara (dan kad se Vuk rodio i, verovali ili ne, Svetski dan Nutele) ni ne pomišljam na gorepomenute tegle (a kamoli konzumiram), s tih 10kg sam se stalno mučila.

Verovatno kao i većina onih koji godinama pokušavaju da skinu višak kilograma, na kraju sam i ja došla do onog “aj da probam i to” momenta, s tim što je “to” kod mene bila upravo Liposukcijska ishrana, pre svega zbog zdravog koncepta i činjenice da ona obuhvata kompletnu izmenu (loših) navika iz frižidera.

Dovoljno smo odrasli da ne verujemo u magije kojekakvih jedeš-samo-jednu-stvar dijeta ili onih kreativnijih varijacija na temu, u stilu “jedeš sve, sve smeš, al’ petkom posle 15h možeš samo kafu i to samo ako ti je Venera u trećoj kući i sve super”.

Nije super. Nemojte to raditi svom organizmu, ni za koga nije dobro da ne jede ništa ili da jede samo jednu stvar. Isto kao što nije dobro ni da jedemo baš sve što nam padne pod ruku.

I, kako funkcioniše ta ishrana?

Liposukcijska ishrana je, zapravo, dijetoterapijski tretman pomoću kojeg se ubrzava metabolizam i pokreće proces sagorevanja masti.Da biste pomogli svom organizmu da “jede” (sagoreva) masti, treba prvo da mu pomognete tako što ćete i sami jesti drugačije.

Znate ono kad preskočite obrok i pomislite da je osećaj gladi u stomaku siguran znak da ćete smršati? E, baš tad se organizam svim silama bori da sačuva sve masti jer nije dobio ono što mu je potrebno: proteine, dobre masti i vitamine.

Najbolja stvar u vezi sa ovim načinom ishrane je upravo taj što nema osećaja gladi (to ne važi za oči – oči su vazda gladne), za dve nedelje skineš 7-10% početne telesne težine i naravno, gubitak obima za dva konfekcijska broja (otud naziv liposukcijska ishrana).

Više i detaljnije o celom konceptu pročitajte [ovde].

Nikad nije kasno

Svi imamo svoje razloge koji su nas doveli do viška kilograma, ne verujem da iko to baš poželi. Nekada je to trudnoća (kao kod mene), nekada je zbog brzog načina života jer kad te posao i druge obaveze uhvate u mašinu (pa i hrana često bude brza), a nekada ljudi prolaze kroz neke stresne situacije koje utiču na kompletan organizam, pa tako i na samu kilažu.

Međutim, to je nešto što zaista može da se reši, ukoliko ste i vi rešili da se posvetite sebi. Prednost liposukcijske ishrane nije samo to što stvarno donosi rezultate nego što su oni vidljivi vrlo brzo, pa se neće desiti da posustanete, budete demotivisani ili pomislite da je bez veze što ste bilo šta pokušavali.

Nikad nije kasno da izgledaš baš onako kako želiš.

Leave a Reply

Tijana Dapčević © All rights reserved.